Contul meu
0,00 lei

Orice sarcină este un proces complex care presupune mai multe etape.

Primul pas este reprezentat de fecundarea ovulului (implică un ovul și un spermatozoid).

 

Lichidul seminal

Lichidul seminal este alcătuit din mai multe lichide pentru a produce sperma. În momentul orgasmului, sperma este ejaculată și milioane de spermatozoizi sunt eliberați. Ovulul este însă fecundat de un singur spermatozoid.

 

Ovulul

Este o celulă produsă de ovare. Maturarea ovulului este determinată de acțiunea hormonilor feminini. Atunci când ovulul a ajuns la maturare este eliberat și este gata să fie fecundat. Acest lucru se întâmplă de obicei în ziua a 14-a a ciclului menstrual (în cazul unui ciclu regulat).

 

Fecundarea ovulului: prima etapă

După ce este eliberat în timpul ovulației, ovulul parcurge drumul de la trompele uterine la uter, unde rămîne aproximativ 12-24 de ore, pentru a fi fecundat de un spermatozoid. În cazul în care spermatozoizii ajung în vagin, aceștia vor ajunge ulterior la trompele uterine, în căutarea unui ovul pe care să-l fecundeze. Un spermatozoid are o fereastră de viață de 4-6 zile pentru a ajunge la ovul, după care moare. Atunci când un spermatozoid fecundează ovulul aflat la maturitate, la suprafața ovulului se produc anumite modificări ale învelișului proteic. Rolul acestor modificări este acela de a împiedica intervenția unui alt spermatozoid asupra ovulului.

Momentul fertilizării este deosebit de important pentru viitorul copil, acesta este momentul în care bagajul genetic este complet. De asemenea, sexul copilului este stabilit: dacă un spermatozoid de tip Y fecundează ovulul, copilul este băiat. Dacă un spermatozoid de tip X fecundează ovulul matur, atunci copilul rezultat va fi fată (mama nu poate furniza decât cromozomi sexuali de tip XX).

Implantarea ovulului: etapa a doua

După fecundare, ovulul va parcurge drumul de la trompele uterine la uter în 3-4 zile (blastocist). După ce s-a realizat implantarea, organismul femeii începe să producă hormoni specifici pentru a împiedica eliminarea mucoasei uterine (de aceea se oprește ciclul menstrual). 

Primele simptome ale sarcinii

Simptomele în cazul unei sarcini diferă de la o femeie la alta. Este posibil chiar ca unele femei să nu prezinte deloc simptome. Este posibil de asemenea ca, atunci când apar, simptomele să fie asemănătoare cu cele ale menstruației. Iată care sunt cele mai întâlnite manifestări ale sarcinii:

 

Este vorba așadar de simptome care nu sunt unice în cazul sarcinii. Se recomandă ca, în cazul în care menstruația a încetat, să fie făcute anumite teste de confirmare a sarcinii:

De asemenea, foarte important, este recomandat să apelați la specialiști pentru a fi sigură că dezvoltarea copilului este normală și nu există riscuri pentru făt sau pentru mamă în cursul sarcinii. De asemenea, este esențial să fie făcut consultul ginecologic recomandat pe parcursul sarcinii, dar și investigațiile imagistice

 

 

Sursă: Fetal Care

https://fetalcare.ro/fecundarea-ovulului-prima-etapa-a-sarcinii/

menu
Coș de cumpărături0
Nu sunt produse în coș.
Continuă cumpărăturile