Depresia prenatală: simptome, cauze și tratament

5 minute de citit
Imagine - depresia-prenatala-simptome-cauze-si-tratament
Cuprins

Depresia prenatală: simptome, cauze și tratament

Depresia prenatală este o afecțiune comună, dar puțin discutată, care poate afecta femeile în timpul sarcinii. Această tulburare poate afecta atât sănătatea mamei, cât și dezvoltarea fătului. În acest articol, vom discuta despre simptomele, cauzele și tratamentul depresiei prenatală și vom oferi câteva exemple de femei care au suferit de această afecțiune.


 

Ce este depresia prenatală?

Depresia prenatală este o formă de depresie care apare în timpul sarcinii. Această afecțiune poate fi cauzată de fluctuațiile hormonale, dar și de stresul și anxietatea asociate cu sarcina și nașterea unui copil.

Simptomele depresiei prenatală pot include tristețe, anxietate, oboseală, insomnie, pierderea interesului sau plăcerii în activitățile obișnuite și sentimente de inutilitate sau vinovăție. Aceste simptome pot fi confundate cu simptome normale ale sarcinii, dar, în cazul depresiei prenatală, ele sunt mai intense și pot dura mai mult timp.

Ca și în cazul altor forme de depresie, depresia prenatală poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi a femeii și asupra relațiilor sale. În plus, această afecțiune poate afecta sănătatea fătului și poate crește riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere și alte complicații.

 

Cauzele depresiei prenatală

Cauzele exacte ale depresiei prenatală nu sunt cunoscute, dar se crede că aceasta este cauzată de o combinație de factori fizici, psihologici și sociali. Factorii care pot crește riscul de depresie prenatală includ:

 • Istoricul de depresie sau tulburare bipolară;
 • Experiențe de viață stresante, cum ar fi divorțul, pierderea unei persoane dragi sau probleme financiare;
 • Anxietatea și stresul asociate cu sarcina și nașterea;
 • Lipsa de sprijin social sau relații conflictuale;
 • Probleme de sănătate fizică sau complicații ale sarcinii.
 • Exemple de femei care au suferit de depresie prenatală

 

Ana: Ana a avut probleme cu depresia în trecut, așa că nu a fost surprinsă când a început să simtă simptome de depresie în timpul sarcinii. Ea a încercat să ignore simptomele, crezând că sunt doar parte din experiența normală a sarcinii, dar a devenit tot mai greu pentru ea să facă față zilnic. Ea a vorbit cu medicul său și a primit ajutorul de care avea nevoie pentru a depăși depresia prenatală.

 

Maria: Maria a fost o mamă singură și a avut probleme financiare în timpul sarcinii. Stresul și anxietatea au început să o copleșească și a început să simtă o oboseală extremă și o lipsă de interes pentru activitățile obișnuite. Ea a fost diagnosticată cu depresie prenatală și a primit sprijin și tratament pentru a-și îmbunătăți starea de spirit.

 

Andreea: Andreea a avut o sarcină fără probleme și a fost fericită să devină mamă pentru prima oară. Cu toate acestea, a început să simtă o tristețe inexplicabilă și o anxietate constantă. S-a simțit vinovată că nu poate să se bucure de sarcină și că nu poate să fie o mamă fericită. După ce a discutat cu medicul ei, Andreea a primit ajutorul de care avea nevoie pentru a depăși depresia prenatală.

 

Tratamentul depresiei prenatală

Tratamentul depresiei prenatală poate include terapie psihologică, medicamente sau o combinație a acestora. Terapia psihologică poate ajuta femeile să gestioneze simptomele depresiei și să învețe strategii de a face față stresului și anxietății asociate cu sarcina și nașterea.

Medicamentele, cum ar fi antidepresivele, pot fi prescrise în cazul unor cazuri mai severe de depresie prenatală. Cu toate acestea, utilizarea medicamentelor trebuie să fie discutată cu medicul obstetrician-ginecolog, deoarece unele medicamente pot avea efecte secundare asupra fătului.

 

În plus, există câteva măsuri pe care femeile le pot lua pentru a reduce riscul de depresie prenatală. Acestea includ:

 

 • Menținerea unei diete sănătoase și echilibrate;
 • Participarea la activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga prenatală;
 • Odihna adecvată și somn suficient;
 • Menținerea unei rețele de sprijin social, cum ar fi prieteni, familie sau grupuri de sprijin pentru mame;
 • Vorbitul cu medicul obstetrician-ginecolog despre orice îngrijorare sau simptom neobișnuit.

 

În concluzie, depresia prenatală este o afecțiune comună, dar puțin discutată, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății femeii și dezvoltării fătului. Este important ca femeile să fie conștiente de simptomele depresiei prenatală și să discute orice îngrijorare sau simptom neobișnuit cu medicul obstetrician-ginecolog. Cu ajutorul adecvat, femeile pot depăși această afecțiune și pot avea o sarcină sănătoasă și fericită.